Vinarte, producător care și-a obișnuit clienții să vină cu inovații în domeniu, a lansat acest cupaj numai din soiuri autohtone: Fetească Neagră, Negru de Drăgășani și Novac. Pentru a păstra aceeasi linie, numele vinului face trimitere directă la petrecerile populare câmpenești din Oltenia, numite "nedei". Vinarte Nedeea este un vin de un roșu rubiniu intens, cu nuanțe violacee și un miros intens, foarte fructat, dominat de arome de cireșe negre, prune uscate, cuișoare și fructe de pădure. O structură ce îmbracă taninuri fine și catifelate conturează un corp bine definit și un gust proaspăt. Tipicitate și autenticitate.
Se recomandă asocierea cu preparate tradiționale românești, precum sărmăluțe în foi de vită, piftii, cotlete de berbecuț, vânat și brânzeturi cremoase.
Temperatura recomandată de consum este 16° C.
Vinul poate fi învechit la sticlă, în acest mod el căpătând o textură mai catifelată și un buchet mai complex.
În 1998, din entuziasmul unui grup de investitori români, francezi și italieni, pasionați de viticultură și încrezători în potențialul viilor românești, s-a născut compania Vinarte. Au fost achiziționate trei domenii viticole, care au devenit centre de producție (plantații de viță--de-vie și crame de vinificație), cumulând un total de aproape 344 de hectare de vie. Astăzi, cele trei formează structura societății, respectiv Villa Zorilor (Dealu Mare), Bolovanu (Sâmburești) și Stârmina (Mehedinți), fiecare având propria personalitate, modelată de condițiile diferite de sol și climă. În locul viilor hibride, bolnave și epuizate, moștenite de la vechile ferme de stat, au fost plantate soiuri noi, nobile, importate din Franța.