Terra Romana Milenium Roșu de la crama SERVE a fost creat pentru prima dată în 1998. De-a lungul anilor i-am conturat personalitatea, creându-l din asamblarea unora din cele mai reprezentative loturi de vin din fiecare soi care îl compune.
În Ceptura, anul 2015 a fost un an care ne-a răsfățat cu vinuri roșii complexe, intense și cu potențial bun de învechire. Astfel, asocierea clasică deja pentru SERVE a celor trei soiuri roșii de prestigiu – Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră a avut ca rezultat un vin care depășește anii anteriori.
Milenium Roșu 2015 pune în lumina cele mai valoroase însușiri ale celor trei soiuri care îl compun. De la Merlot (majoritar) are eleganța și notele catifelate, neagresive ale taninilor. Cabernet Sauvignon îi susține structura și consistența iar Feteasca Neagră îl completează aromatic și îi complexifică gustul. Aciditatea bună, taninii puternici dar supli și fini, alcoolul bine integrat, finalul persistent fac din acest vin un bun acompaniator al celor mai sofisticate feluri de mâncare.
Servit la 16-18° C, recomandăm Milenium Roşu 2015 alături de meniuri din carne roşie sau vânat, brânzeturi maturate sau deserturi cu ciocolată neagră.
Păstrat în condiții optime de temperatură, lumină și umiditate, acest vin are un potenţial de învechire de minimum 10 ani.
După o perioadă de început (1995 – 2001) în care am lucrat cu echipamentele și utilajele montate într-o cramă déjà existentă, am construit o cramă complet nouă pe un amplasament din Ceptura, situat în apropierea viilor noastre. Construcția a început în anul 2000 și prima îmbuteliere a avut loc în 2001, prima recoltă vinificându-se în anul 2002. Crama noastră se caracterizează prin suplețe în utilizare și combinația între modern și tradițional ca tehnici și echipamente utilizate.
De-a lungul anilor, am mărit succesiv capacitatea cramei, urmărind adaptarea de tehnici moderne de vinificare. Astfel, în 2005 am completat capacitatea de prelucrare la strugurii albi, cu 2700 hl în inox, iar în anul 2007 am mărit capacitatea de stocare la temperatură controlată (hala climatizată dotată cu 2000 hl capacitate de stocaj în vase din inox) și am construit și amenajat un spațiu pentru maturarea vinului în butoaie de stejar, de asemenea climatizat, cu o capacitate de 1000 hl.