Categorii speciale

Neautentificat
  office@winein.ro   0741153454
Romana

Via Viticola Sarica Niculitel

Via Viticola Sarica Niculițel înseamnă tradiția milenară, binecuvantată de soarele care îmbrățișează dealurile Saricii și ale Niculițelului și mângâiată de apropierea răcoroasă a Dunării.

În anul 1991, prin privatizarea IAS-ului, a fost înfiițată actuala plantație administrată astăzi de societatea Via Viticola. 

Podgoria Sarica Niculițel este nu numai cea mai veche din Dobrogea, dar și singura cu blazon episcopal. Aici au fost viile episcopului Iachint de Vicina, cel care în 1358 avea să devină mitropolit al Ungrovlahiei (Țara Românească). De altfel, până acum 180 ani, Niculițelul s-a numit Mănăstirea, iar în apropiere de Dealul Cetățuia, o mică depresiune poartă și azi numele de "Valea Episcopiei".  

În această podgorie cu soiuri alese și nobile, vinul este o poveste despre binecuvântarea naturii și despre pasiunea pentru desavârșire. 

Vinurile produse se înscriu în specificul Dobrogei, fiind caracterizate de o aciditate moderată și de o mineralitate accentuată, ceea ce le pozitionează în topul vinurilor gastronomice de mare calitate. 

Pe cele 383 de hectare sunt cultivate soiurile Aligote (soiul-stindard al podgoriei), Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Fetească Albă, Pinot Gris, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah. 

Vinurile de Sarica Niculițel au o identitate bine conturată care le asigură un specific unic și le diferențiază de celelalte vinuri existente în prezent pe piață: un terroir unic, o podgorie cu cea mai veche istorie din Dobrogea și singura cu blazon episcopal, o plantație reconfigurată acum 10 ani cu cele mai valoroase clone ale unor soiuri nobile, între care se remarcă Aligote-ul, care aici își manifestă cea mai expresivă tipicitate de soi. 

Vinuri Via Viticola Sarica Niculitel