În Evul Mediu, mănăstirile precum cele găsite în Burgundia au început să preia conducerea podgoriilor. Astfel Châteauneuf a fost redenumit Châteauneuf-du-Pape, în momentul în care papii au ales zona ca destinație de vacanță.
Châteauneuf-du-Pape este vinul tuturor ocaziilor importante. Dealurile se află între Orange și Avignon, oferind cele mai frumoase peisaje din Provence. Solurile sunt deosebit de fotogene, o mare de pietricele din care ies stoc de viță de vie noduros. Există trei tipuri de terroir: sol cu pietricele rulate, sol pietros și sol nisipos. Diferitele terroiruri ale denumirii sunt numite „sferturi” de către viticultorii locali și foarte adesea sunt folosiți struguri din toate trei zonele pentru a forma acest vin.
Denumirea se bucură de un microclimat unic, deoarece căldura soarelui este stocată în timpul zilei de pietricele care apoi redau această căldură noaptea. Acest proces zi-noapte ajută la asigurarea unei maturități excelente a strugurilor.
Legenda spune că, de-a lungul căii lungi de reflecție spirituală, papii s-au bucurat de Côtes-du-Rhône, zonă renumită pentru bogăția și excelența terenului local până la perfecțiune. Vinul a fost în mod natural botezat Chemin des Papes, Calea Papilor. Emblema Chemin des Papes amintește de trecutului său, ca și vinul însuși: culoarea rubinică a lui Chemin des Papes Côtes-du-Rhône amintește de purpuriul imperial profund, în timp ce aroma picantă este ceea ce v-ați aștepta să găsiți în locuri istorice. Valea Rhône-ul este considerată a fi cea mai veche regiune viticolă din Franța. Romanii au dezvoltat tehnica de vinificație. În secolul al XII-lea, templierii au plantat primele podgorii Châteauneuf-du-Pape. Astăzi, aceste podgorii se întind pe peste 70.000 de hectare și 200 de kilometri. Vinurile sunt produse pe ambele maluri ale râului Rhône, iar partea stângă este renumită pentru vinurile care au un corp mai plin. O îmbunătățire constantă a calității a dus la compararea vinurilor din această regiune cu cele mai bune vinuri din lume.