Fiecare picătură de vin Nikolaos Roșu de la crama Histria provine numai din struguri cultivați pe plantația de pe colinele însorite ale Dobrogei, în apropierea cetății Histria. Copți sub razele soarelui dobrogean și mângâiați de briza Marii Negre, strugurii de Merlot au fost culeși și sortați manual numai din viile plantate în 1976. Vinul Nikolaos Roșu de la crama Histria este fermentat cu drojdie din floră spontană, fiind o încercare reușită de a evidenția caracteristicile deosebite ale terroir-ului dobrogean. Cu un aspect roșu rubiniu, cu nuanțe de grena, vinul se remarcă prin arome de fructe roșii și negre, îmbogățite discret de valențe lemnoase și note de vanilie. Este un vin robust, cu taninuri ferme și o corpolență atletică. Are un potențial ridicat de învechire la sticlă pentru a-și îmbogăți și rafina buchetul; estimăm acest potențial la peste 10 ani în special datorită taninilor puternici, corpolenței ridicate și fructului ce se regăsește în abundență.
Mâncăruri recomandate: Carne roșie pregătită la tavă sau ceaun, pulpă de miel la cuptor, ruladă de vițel, tochitură de porc, berbecuț la tavă, brânzeturi maturate.
Temperatura de servire este de 16-18 grade.
Povestea care incepe inca din zilele in care zidurile cetatii Histria rasunau de cantec si veselie, de versuri mestesugite si licori magice, toate inchinate zeului Dionysos.
Povestea nu incepe cu noi. Incepe cu o bucata de pamant, cu raze de soare si valurile marii, cu maini batatorite de truda, de vreme rea sau buna, de vant sau ploaie. Noi doar o continuam. Adaugam fila cu fila, bob cu bob, picatura cu picatura.
Crama Histria – o noua fila in vechile povesti.