Terra Romana Fetească Neagră 2014 de la crama SERVE este obținută din struguri culeși manual la maturitate deplină din plantații înființate în 2003 și 2004, pe versanți cu expoziție sudică. Prin vinificare clasică (în vase de beton, cu maturare în baricuri de lemn francez timp de 8 luni) s-a obținut un vin care exprimă caracteristicile tipice ale soiului Fetească Neagră: culoare roșu intens cu reflexe violacee, miros condimentat (piper negru), cu note de fructe roșii bine coapte și stafide.
Acest vin se caracterizează prin gustul de prune uscate, este puternic dar elegant, cu tanini fini și complecși.
Vă sugerăm să îl serviţi la temperatura de 15-16°C, acompaniat de preparate din carne roșie cu sos (oaie, vită, vânat) condimentată chiar peste medie, miel la cuptor și brânzeturi maturate.
Păstrat în condiții optime de temperatură, lumină și umiditate, acest vin are un potenţial de învechire de minimum 8-10 ani.
După o perioadă de început (1995 – 2001) în care am lucrat cu echipamentele și utilajele montate într-o cramă déjà existentă, am construit o cramă complet nouă pe un amplasament din Ceptura, situat în apropierea viilor noastre. Construcția a început în anul 2000 și prima îmbuteliere a avut loc în 2001, prima recoltă vinificându-se în anul 2002. Crama noastră se caracterizează prin suplețe în utilizare și combinația între modern și tradițional ca tehnici și echipamente utilizate.
De-a lungul anilor, am mărit succesiv capacitatea cramei, urmărind adaptarea de tehnici moderne de vinificare. Astfel, în 2005 am completat capacitatea de prelucrare la strugurii albi, cu 2700 hl în inox, iar în anul 2007 am mărit capacitatea de stocare la temperatură controlată (hala climatizată dotată cu 2000 hl capacitate de stocaj în vase din inox) și am construit și amenajat un spațiu pentru maturarea vinului în butoaie de stejar, de asemenea climatizat, cu o capacitate de 1000 hl.