Cabernet Sauvignon este supranumit, pe bună dreptate, Regele Vinurilor Roșii. Se adaptează ușor « terroir-ului » din Dealu Mare, păstrând notele sale tipice de coacăze negre. Aromele ușor recognoscibile, taninii fini și corpul catifelat, îl fac un soi foarte apreciat în rândul pasionaților de vin. Datorită versatilității sale, este și printre preferatele noastre.
Terra Romana Cabernet Sauvignon 2014 de la SERVE păstrează tradiția acestui vin: este realizat din struguri obținuți pe o parcelă dragă nouă, cea care ne-a oferit strugurii pentru Cuvee Alexandru 2007 și care a fost replantată în 2009. Un vin « serios » și elegant care exprimă caracteristicile tipice ale acestui soi: arome intense de afine, mure negre, coacăze roșii, stafide, vișine, scorțișoară.
Strugurii au fost culeși manual, târziu, în 22 octombrie, vinificați în vase de beton cu scufundarea manuală a căciulii. Pentru 50% din cantitate, fermentația malolactica s-a făcut în baricuri din lemn franțuzesc și românesc cu vârste între 1 și 3 ani iar maturarea a durat între 12 și 14 luni. Asamblajul final s-a făcut după maturare.
Terra Romana Cabernet Sauvignon 2014 poate fi savurat alături de preparate « pe măsură », la fel de intens aromate, cum ar fi cele din vânat și brânzeturile maturate.
Păstrat în condiții optime de temperatură, lumină și umiditate, acest vin are un potențial de învechire de minimum 10 ani.
După o perioadă de început (1995 – 2001) în care am lucrat cu echipamentele și utilajele montate într-o cramă déjà existentă, am construit o cramă complet nouă pe un amplasament din Ceptura, situat în apropierea viilor noastre. Construcția a început în anul 2000 și prima îmbuteliere a avut loc în 2001, prima recoltă vinificându-se în anul 2002. Crama noastră se caracterizează prin suplețe în utilizare și combinația între modern și tradițional ca tehnici și echipamente utilizate.
De-a lungul anilor, am mărit succesiv capacitatea cramei, urmărind adaptarea de tehnici moderne de vinificare. Astfel, în 2005 am completat capacitatea de prelucrare la strugurii albi, cu 2700 hl în inox, iar în anul 2007 am mărit capacitatea de stocare la temperatură controlată (hala climatizată dotată cu 2000 hl capacitate de stocaj în vase din inox) și am construit și amenajat un spațiu pentru maturarea vinului în butoaie de stejar, de asemenea climatizat, cu o capacitate de 1000 hl.